torstai 12. maaliskuuta 2009

Vi ska laga mat nu!

Ruuanlaitto kuuluu käsittääkseni varsin usein aupairin töihin perheessä. Ruuanlaittamisesta tekee vaikeampaa se, jos a) sinulla ei ole paljoa ruuanlaittokokemusta, vaikket olekaan enää eilisen teerenpoika b) jos reseptit annetaan sinulle kohdemaasikielellä, jota et ymmärrä vielä kauhean hyvin. Kouluruotsissa ei kauheasti tullut vastaan sanoja repiä, raastaa, hämmentää, keittää jne... puhumattakaan sitten ruokaa itseään tarkoittavista sanoista! Joten edessä oli molempina päivinä harras käännöstyö ruotsista suomeksi, koska resepti on asia, jota ei halua ymmärtää vahingossa väärin.

Tytön tukholmalainen keittiö tarjoili ensimmäisenä päivänä

Anismarinerad lax och vitkål med dill (med vitlöksyoghurt och tomatskrivor)

eli anismaustettua lohta, keräkaalia tillin kanssa, (perunoita) sekä valkosipulijugurttikastike ja tomaattisiivuja

1. Murskaa 1tl kuivattua anista huhmareessa tai veitsellä leikkuulaudalla. Sekoita anis kahteen tl suolaa ja yhteen tl sokeria. Leikkaa 600g lohifilee neljään viipaleeseen. Taputtele lohi mausteseoksella. Anna maustua 20-60min.

2. Kuori 1kg perunoita. Keitä kypsiksi.

3. Perunoiden keittyessä tee valkosipulijugurttikastike. Murksaa yksi valkosipulinkynsi 2dl:aan paksua maustamatonta jugurttia. Mausta yhdellä maustemitalla sokeria, vajaalla yhdellä maustemitalla suolaa ja hippusella rouhittua pippuria. Voit sekoittaa joukkoon myös yhden maustemitan verran kuivattua minttua.

4. Leikkaa noin 600g keräkaalia isoiksi siivuiksi. Leikkaa pois kaalin keskiosa. Kuutioi kaali noin 4cmx4cm paloiksi. Kaada kaali kattilaan, lisää joukkoon puolikas liemikuutio ja 2dl vettä. Anna hautua pehmeäksi. Sekoita välillä. Siivilöi lopuksi pois vesi.

5. Viipaloi nippu tilliä ja sekoita kaalin kanssa. Ripottele päälle yksi maustemitta suolaa ja hieman rouhittua pippuria.

6. Kuumenna pannussa miedolla lämmöllä (6-1 asteikolla noin 3-4) noin 1 rkl öljyä. Paista lohi ensin miellyttävän väriseksi päältä ja sivuilta. Paista nahkapuolelta kunnes lohi on kokonaan kypsä. Vaatii malttia!

7. Leikkaa muutama tomaatti siivuiksi.

8. Tarjoile!



Hyvä ruokalaji lapsiperheelle ja osoittamaan osaamattomankin kokin mahdollisuuksia hyvään ruuanlaittoon. Koska kaikki maut ovat tarjolla erikseen, löytää jokainen jotain mistä pitää. Ruoka on paitsi terveellistä, myös valkosipulijugurttikastikkeen kanssa aikuiseen makuun erittäin maistuvaa!

Eilen menumme sisälsi:


Toskansk ragu på viltfärs, skogschampinjoner och apelsin (med morots- och vitkålssallad)

eli toskanilaista (?) riistasienihöystöä maustettuna appelsiininkuorella, pastaa ja porkkana-keräkaalisalaattia

Tätä ruokalajia en voi suositella perheen nirsoimmille. Vaikka ruoka (yllättävää kyllä - maustoinkohan liian vähän?) oli todella miedon makuista, ei patamainen kastike oikein maistunut familjen lapsille - pienintä lukuunottamatta, jolla on erinomainen ruokahalu! Jälleen kerran hyvää ja terveellistä ruokaa kuitenkin. Ehkä jos riistajauhelihan sijaan olisikin ihan tavallista nautasikajauhelihaa? Meillä oli kuitenkin lapsikatraan vanhimman tytön kanssa mukavaa tehdä ruokaa yhdessä. Pian kuusivuotta täyttävä tyttö kuori porkkanat ja raastoi ne. Maisteltaessa höystökin oli hänen mielestään hyvää, mutta lautasella se ei sitten enää kelvannutkaan. Sääli. Mutta tyttö oli todella ylpeä siitä, että sai auttaa minua ruuanlaitossa!

1. Kuori yksi vaalea sipuli ja silppua se. Käristä sipuli pehmeäksi pannulla miedolla lämmöllä kahdessa rkl oliiviöljyä. Älä kiirehdi, jotta maku pääsee kehittymään!

2. Paloittele 250g tuoreita herkkusieniä. Heitä sienet pannulle sipulin kanssa, kääntele välillä ja anna sienten pehmetä hieman. Lisää yksi murskattu valkosipulinkynsi ja (hyvin esipestyn) yhden appelsiinin raastettu kuori. Lisää vielä yksi tlk tomaattimurskaa ja yksi dl vettä. Mausta puolikkaalla liemikuutiolla, 2tl soijaa ja 1/2tl suolaa. Lisäksi voit maustaa höystettä timjamilla, rosmariinilla tai salvialla. Murenna mukaan vielä yksi laakerinlehti.

3. Lisää pannulle 500g riistajauhelihaa vähän kerrallaan. Anna hautua kannen alla noin 15-20 min. Lisää noin 1/2tl suolaa ja rouhittua pippuria ennen tarjoilua.

4. Keitä 4 annosta pastaa ohjeiden mukaan.

5. Raasta salaatiksi noin 5 suurta porkkanaa, hienonna 500g keräkaalta ja sekoita ainekset. Mausta yhden appelsiininmehulla (voit halutessasi lisätä murskautuneen appelsiinin salaattiin), 2 maustemitalla suolaa, hippusella mustapippuria ja 1rkl ruokaöljyä. Sekoita hyvin.

6. Tarjoile!

1 kommentti:

  1. Ehdottomasti yksi niistä asioista, joita tulen Ruotsissa kaipaamaan, on pakasteesta saatavat lohipalat. Siis just nuo annospalat, joita tuossakin pannulla näyttäis olevan. Opiskelijan aarre! Voi leikata vain yhden annospalan ja laittaa loput takaisin pakastimeen. Suomeen kans!

    VastaaPoista